RUBENS RE-VIEWED

Expo in Sint-Carolus Borromeuskerk

25/11/2018 – 30/09/2019

Verloren plafondschilderingen

In de expo Rubens Re-Viewed werden de verdwenen plafondschilderingen van Pieter Paul Rubens in de Sint-Carolus Borromeuskerk weer tot leven geroepen. 36 originele olieverfschilderijen uit 1620, die nog geen eeuw later verloren gingen in een brand, werden getoond naast 18 etsen van Rudy De Graef, geïnspireerd op de schilderijen van Rubens van de eerste verdieping in de kerk.

Rudy De Graef vertrok hiervoor vanuit de oorspronkelijke ontwerpen van Rubens, maar ook van tekeningen en schetsen van 17e-eeuwse bezoekers aan de kerk, om de originele schilderijen zoveel mogelijk te reconstrueren. Hij maakte zo een nieuwe reeks etsen.

In de kerk werd een lumineuze installatie met spiegels geplaatst waarbij het lijkt het alsof de originele schilderijen van Rubens weer op het plafond van de zijbeuken zijn geïnstalleerd. Je kunt in eenzelfde oogopslag de hedendaagse creatie zien geïnspireerd op de schilderijen van een verdieping hoger. Na groot succes werd deze installatie permanent opgesteld in de kerk en dus vandaag nog steeds te bezichtigen.

De doeken van Rubens beelden een aantal heiligen af, naast thema’s uit het Oude en Nieuwe Testament. De 21e eeuwse vertalingen door Rudy De Graef vertellen een actueel verhaal over verlossing, gezag en liefde.